Energiebespaarlening met 0% rente

Marion Niet gecategoriseerd

Verduurzamende maatregelen zijn broodnodig, maar helaas voor veel mensen lastig te bekostigen. Het gaat immers vaak om een grote investering. Om mensen te helpen bij het verduurzamen van hun koophuis is het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen. Huishoudens met een verzamelinkomen tot 45.014 euro per jaar kunnen hier een energiebespaarlening afsluiten tegen 0 procent rente. Deze regel is op 1 november 2022 ingegaan.

Verduurzaming stimuleren

Verschillende geldverstrekkers, waaronder banken, nemen deel in de financiering van het Nationaal Warmtefonds. Het belangrijkste doel is om duurzaamheid te stimuleren. Het te lenen bedrag is tussen de 1.000 en 25.000 euro. Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kun je meer lenen, tot maximaal € 65.000. De looptijd van de lening is afhankelijk van het geleende bedrag. De afgelopen jaren zijn veel huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE) geholpen met een lening uit het fonds.

Vanaf nu zijn de voorwaarden voor mensen met een verzamelinkomen onder de 45.014 euro nog interessanter geworden omdat zij kunnen lenen tegen 0 procent rente. Dit geldt in ieder geval de komende twee jaar. Daarna wordt opnieuw overwogen welke maatregelen en voorwaarden nodig zijn.

Voor andere huiseigenaren, met een inkomen boven de aangegeven grens, gelden de normale mogelijkheden voor fiscale aftrek van de inkomstenbelasting.

Verschillende regelingen

Naast de energiebespaarlening heeft de overheid nog andere regelingen om verduurzamende maatregelen te financieren. Zo kun je via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor verschillende energiebesparende maatregelen een subsidie aanvragen voor ongeveer dertig procent van de kosten. Je betaalt dan zelf het complete bedrag en dient daarna een subsidieaanvraag in bij de RVO.

Meer informatie over de verschillende subsidies vind je op de site van de RVO.

Ook krijgen gemeenten vanuit het Nationale Isolatieprogramma geld om inwoners zo goed mogelijk te helpen bij energiebesparende oplossingen. Zo worden bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast kun je bij sommige gemeenten een bedrag aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van radiatorfolie en tochtstrips. De hoogte van het bedrag kan per gemeente verschillen.

Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de website van je gemeente.