Als je schade hebt, vergoedt de verzekering de schade. Hoeveel vergoed wordt hangt af van de waarde. Ben je voor minder geld verzekerd dan de waarde? Dan ben je onderverzekerd. Je moet dan bij schade een deel van de kosten zelf betalen.
Inboedelverzekering
Bij de inboedelverzekering draait alles om de nieuwwaarde van je spullen: meubels, kleding, elektronica en andere persoonlijke bezittingen. Wanneer de opgegeven waarde lager is dan wat je in werkelijkheid bezit, ben je onderverzekerd. Raken je spullen verloren door brand of diefstal, dan krijg je slechts een evenredig deel vergoed. Ook kunnen verzekeraars voorwaarden stellen aan het vergoeden van de nieuwwaarde bij schade.
Onderverzekering voorkomen bij je inboedelverzekering
Er zijn verschillende manieren om onderverzekering te voorkomen, de wijze waarop kan per verzekeraar verschillen. Er zijn verzekeraars die met een inventarislijst werken. Op deze lijst geef je exact aan wat de waarde van je spullen is. Andere verzekeraars werken met een inboedelwaardemeter. Hier bepaalt de verzekeraar de waarde van je spullen nadat je een aantal vragen hebt ingevuld. De verzekeraar zet dan een extra clausule op de polis. Hier staat in dat bij schade de verzekeraar zich niet op onderverzekering zal beroepen. Om deze garantie te behouden, moet je om de vijf jaar opnieuw een waardemeter invullen.
Ook komt het steeds vaker voor dat verzekeraars met een vast bedrag werken. Met deze methode ben je eveneens nooit onderverzekerd.
Kostbare bezittingen
Heb je kostbare spullen zoals sieraden of bijzondere bezittingen, zoals kunst en antiek? Dan gelden vaak andere regels voor de vergoeding die je krijgt bij schade. In dat geval kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Opstalverzekering
Bij een opstalverzekering verzeker je jouw woning. Dit is het huis zelf en niet de inboedel. Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de goede herbouwwaarde verzekert. Dit is het bedrag dat het waarschijnlijk kost om jouw huis helemaal opnieuw te bouwen. Deze herbouwwaarde is (meestal) lager dan de waarde van je woning. De eigen grond hoef je namelijk niet mee te verzekeren.
Onderverzekering voorkomen bij je opstalverzekering
Ook bij de opstalverzekering werkt men vaak met een waardemeter, de zogenaamde herbouwwaardemeter. Door deze in te vullen krijg je garantie tegen onderverzekering. Let op: deze moet je elke vijf jaar opnieuw invullen. Sommige verzekeraars geven een garantie tot een maximaal bedrag.
Er zijn verzekeraars die hiervan afwijken door eigen voorwaarden te stellen aan de mogelijkheid om onderverzekering te voorkomen. Bijvoorbeeld door het instellen van een maximaal verzekerd bedrag.
Heb je verbouwd, bijvoorbeeld door een aanbouw of dakkapel? Geef dit dan altijd door, zodat je verzekerd bedrag actueel blijft.
Meer weten?
Wil je weten of jouw verzekeringen nog aansluiten bij je huidige situatie? Of ben je benieuwd of je mogelijk onderverzekerd bent? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies. Wij helpen je graag.
