Luuk Op Heij: meer over de Meeneemregeling en de Doorgeefregeling

Marion Niet gecategoriseerd

In 2022 was het even wennen. Door de stijgende rente maakten klanten voor het eerst in de afgelopen 15 jaar massaal gebruik van de meeneemregeling. Hypotheekverstrekkers gingen snel na of alle systemen wel goed waren ingericht voor meeneemregeling en wij als adviseurs kregen ineens te maken met klanten die vastzaten bij een geldverstrekker. Niet altijd even prettig, maar we mogen in Nederland blij zijn dat we de meeneemregeling hebben.

Lange rentevast periodes zijn in ons land relatief standaard, net zoals in Amerika. Dat is een grote plus in de huidige marktomstandigheden vanuit een risico perspectief. Veel van de door ons omringende Europese landen hebben dit niet. Daar maken ze zich zorgen of huishoudens de rente op de leningen nog wel kunnen betalen. In Amerika hebben ze dus wél langere rentevast periodes, maar daar hebben ze geen meeneemregeling. Het gevolg is dat de hele huizenmarkt op slot zit. Mensen kunnen/willen niet verhuizen, omdat ze hun huidige rentecondities verliezen.

Kortom, de meeneemregeling die we in Nederlanden hebben is zo gek nog niet!

Overigens, sommige geldverstrekkers hebben ook de zogenoemde ‘Doorgeefregeling’. Die regeling geeft mensen de kans om hun hypotheek over te dragen aan een andere persoon, wat echt handig kan zijn als je bijvoorbeeld je huis gaat verkopen en gaat huren. Ze geef je de nieuwe eigenaar de mogelijkheid om de hypotheek (met lage rente) over te nemen.

Wil jij ook weten over de geldverstrekkers die gebruik maken van deze mogelijkheden, dan horen wij het graag.