Nico Arts: starters 2.0

Marion Niet gecategoriseerd

Vorig jaar schreef ik er al kort over; je bent een starter op de woningmarkt, waar te beginnen?
Inmiddels zijn we alweer in maart aanbeland en is er in de (hypotheken)wereld weer veel veranderd.

Graag neem ik jullie mee in enkele relevante wijzigingen én kansen!

  • Alleenstaanden krijgen een duw in de rug

Starters op de woningmarkt hebben het al zwaar genoeg. De overheid heeft enkele rekenregels aangepast. Een alleenstaande mag daardoor in de meeste gevallen € 16.000,- extra lenen.

  • De jubelton is afgeschaft en nu..

Om het speelveld gelijker te maken is er besloten afscheid te nemen van de jubelton. Er mag nog steeds eenmalig € 31.813,- geschonken worden vrijgesteld van schenkbelasting.

Daarnaast zijn er nog diverse opties waarop familie je kan helpen om een eerste woning aan te kopen. Denk daarbij aan een familiehypotheek. Ook zijn er geldverstrekkers die het toestaan dat je ouders meetekenen voor jouw/jullie hypotheek, daardoor kun je meer lenen.

  • De SVn Starterslening

Oké hij is niet nieuw, maar soms wel een ondergeschoven kindje: de starterslening. Wellicht biedt de gemeente waar jij wil gaan wonen wel de mogelijkheid tot een aanvullende hypotheek vanuit de gemeente.(kijk op www.svn.nl of de website van jouw gemeente)

De eerste drie jaar betaal je hier géén maandlasten aan. Ook is deze ten alle tijden volledig boetevrij af te lossen met eigen geld.

  • Studieschuld

De rekenmethodiek omtrent de impact van de studieschuld is op de schop gegaan. Over het algemeen is de impact van de studieschuld op jouw maximale hypotheek lager geworden dan in 2023! Goed nieuws dus.

  • Stijging NHG grens

De grens om in aanmerking te komen voor nationale hypotheekgarantie is verhoogd naar € 435.000,- .

  • Duurzaamheid, duurzaamheid, duurzaamheid

Je wordt overspoeld met alle groene initiatieven, echter levert je dat nu mogelijk ook extra hypotheekkansen op. Zie jij op Funda een woning staan met energielabel C;
dan kun je al € 5.000,- meer lenen. Hoef je niks voor te doen.
Hoe beter het energielabel hoe meer je extra kunt lenen. Dat loopt op tot € 50.000,- Zie onderstaande tabel.

Er zijn dus wel wat wijzigingen en initiatieven in beeld om jou als starter meer kansen op de woningmarkt te bieden. Wil je nou weten wat dat betekent in jouw of jullie situatie, neem dan eens contact op om vrijblijvend de mogelijkheden in kaart te laten brengen!