Tip van Luuk: de lage rente meenemen naar een volgende woning

Marion Niet gecategoriseerd

Kriebelt het toch om de stap te zetten naar een volgende woning?

Wanneer je enkele jaren geleden gekozen hebt voor een lage rente met een lange(re) rentevaste periode, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van profiteren. Dit kan ook wanneer je de huidige woning verkoopt en een nieuwe woning wilt kopen. Geldverstrekkers bieden namelijk de mogelijkheid om je rentecontract mee te verhuizen. Dit wordt de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd.

Hoe werkt meeneemrente eigenlijk?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, moet je hiervoor een nieuwe hypotheek afsluiten. Stel dat je op de huidige hypotheek een rente hebt van 1,7%, dan mag je dit meenemen naar je nieuwe huis. Let wel op: je mag dit rentecontract niet eeuwig meeverhuizen als je eerst je woning verkoopt. Vaak is de periode die tussen verkoop en aankoop mag zitten, gemaximeerd op 3 tot 6 maanden.

Maar wat als ik een duurder huis wil kopen?

Geen paniek! Ook dan mag je het huidige rentecontract gewoon meenemen. Echter in veel gevallen zal je een extra stukje hypotheek nodig hebben. Hiervoor moet je wel een nieuwe rentevaste periode kiezen met een daarbij horende rente en die ligt vaak wel iets hoger dan voorheen.

Voorwaarden verschillen

Zoals hier boven al werd aangegeven, kunnen de voorwaarden per geldverstrekker verschillen. Wij raden het dan ook enorm aan om in gesprek te gaan met je adviseur om geen onverwachte verrassingen tegen te komen in het aankooptraject.

Met de stijgende hypotheekrente kan het gunstig zijn om jouw rente mee te nemen naar je nieuwe woning. Wil je advies over de beste keuze voor jouw situatie: je hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten? Van den Boer en Roggen adviseert onafhankelijk en de adviseurs zijn op de hoogte van alle verhuisregelingen.