Tip van Luuk Op Heij: houd je hypotheekrente in de gaten!

Marion Niet gecategoriseerd

De hypotheekrente is de afgelopen tijd (flink) gestegen. Voor veel huizenbezitters blijkt deze periode van stijgende rentes de ideale tijd om de hypotheek over te sluiten. Allereerst omdat de hypotheekrentes heel laag zijn, maar ook omdat de boete die vaak betaald moet worden aan de bank waar de oude hypotheek loopt, lager wordt als de rente stijgt. Als je dit goed aanpakt, dan maakt de snel stijgende rente het oversluiten nog interessanter.

Wat is boeterente?

De meeste huizenbezitters die besluiten om hun lopende hypotheek over te sluiten, krijgen te maken met een boeterente. Boeterente is een vergoeding die je moet betalen aan je “oude bank” omdat je de hypotheek afkoopt en de bank daardoor rente inkomsten misloopt. Boeterente is van toepassing als de rentevaste periode nog doorloopt en de betaalde hypotheekrente hoger is dan de hypotheekrente die nu geldt in de markt.

Wat als de hypotheekrente stijgt?

Hoe lager de boeterente is, des te aantrekkelijker het natuurlijk kan zijn om een hypotheek over te sluiten. En die boeterente wordt vastgesteld zodra de notaris de aflosnota opvraagt. Tussen het moment van het aanvragen van de nieuwe rente en het opvragen van de aflosnota zit vaak een periode tussen. Een stijging van de rente in deze periode betekent vaak dat de boeterente lager wordt.